Btw-tarief van 19% naar 21%

Het zal u niet zijn ontgaan. Per 1 oktober gaat het BTW-tarief omhoog van 19% naar 21%. Voor webwinkeliers is de verhoging van invloed op de btw-berekening over de producten en het prijsbeleid. Want wordt er afgerond naar 99 en 95 cent of wordt de 2% één op één doorberekend. Wat verandert er precies? En wanneer dient u het btw-tarief van 21% te gebruiken?Wat verandert er precies voor de webwinkelier?
Het hoge btw-tarief van 19% gaat omhoog naar 21%. Het lage btw-tarief blijft 6%. Op alle goederen en diensten, die niet zijn vrijgesteld en die niet onder het tarief van 6% btw vallen (levensmiddelen en boeken), geldt het hoge tarief.

Voor webwinkeliers is het belangrijk om tijdig het btw-tarief in de webwinkel aan te passen. De verhoging zorgt voor administratieve druk en een complexere boekhouding. Maar vooral dient ook het prijsbeleid te worden bijgesteld. Vaak worden de prijzen inclusief btw getoond in de webwinkels. Deze zijn zo afgestemd dat ze psychologisch aantrekkelijker lijken (€ 16,95 of € 29,-). Wanneer de 2% wordt doorberekend, krijg je rare prijzen die eindigen met 16 en 25 cent achter de komma.

Wanneer dient u het btw-tarief van 21% te gebruiken?
Het oude btw-tarief van 19% geldt als de goederen en diensten geleverd worden voor 1 oktober 2012. Ook als de factuurdatum na 30 september 2012 is. Levert u goederen en diensten vanaf 1 oktober 2012? Dan gebruikt u het nieuwe btw-tarief van 21%. Ook als er voor 1 oktober 2012 gefactureerd wordt. De leveringsdatum is hier bepalend en niet de factuurdatum.

Denkt u er vooral aan dat 30 september op een zondag valt. Artikelen die op maandag 1 oktober of later geleverd worden, kunnen al op vrijdag 28 of zaterdag 29 september besteld zijn. Factureert u op deze dagen dan geldt de 21% btw-verhoging op deze artikelen.

Wat u kunt doen
U kunt er voor kiezen om in de overgangsperiode de artikelprijzen ongewijzigd te laten bij een automatische tariefaanpassing. Het is dan onvermijdelijk dat de extra 2% voor eigen rekening is. Het geeft u wel meer tijd om u voor te bereiden op de aanpassingen en na 1 oktober te testen wat de gevolgen van de prijsverhoging is bij uw meest verkochte producten.

Wat u wel alvast kunt doen is nagaan wat uw meest verkochte producten zijn. Ga op 25,26 en 27 september al na of de prijzen moeten worden gewijzigd om genoeg marge over te houden. Pas de prijzen voor deze producten dan zelf alvast aan. Zo loopt u minder risico om omzet te verliezen.

De btw-verhoging is een goed moment om kritisch naar uw prijsbeleid te kijken. Ga na wat uw concurrenten doen en kijk naar de ontwikkeling van de vraag naar het product. U kunt dan prijsverlagingen en prijsverhogingen dusdanig toepassen zodat uw winst ongeveer gelijk blijft of stijgt.

Btw-uitstelregeling
Er wordt momenteel door staatssecretaris Weekers gewerkt aan een uitstelregeling voor loonbelasting en btw. De regeling betreft een soepele opstelling van de belastingdienst ten opzichte van ZZP-ers en kleine ondernemers. De overheid verwacht dat met de verhoging van het btw-tarief, de kleine ondernemer in de problemen komt. De regeling houdt in dat kleine ondernemers een kwartaal uitstel krijgen om operationeel en administratief alles op orde te maken.

Meer informatie is te vinden op de rijksoverheidsite Antwoord voor bedrijven. Hier vindt u ook een pdf-document met antwoorden op veelgestelde vragen over de btw-verhoging.

Bron: twinkle, bnr, rijksoverheid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie