typo3-Box-226x300Typo3 is een Content Management Systeem waarmee het uiterlijk, de functionaliteit en de inhoud van een site beheerd kan worden. Alle informatie wordt opgeslagen in een centraal systeem.

Door het gebruik van Typo3 is het mogelijk dat informatie op de site wordt bijgehouden door mensen die geen diepgaande kennis hebben HTML en/of PHP (internet scripttaal). Tevens is het met deze tool mogelijk de site te beheren vanuit een webbrowser.

De grondlegger van Typo Kasper Skårhøj komt uit Denemarken. Op de site typo3.org legt hij uit waarom hij Typo3 aan een ieder ‘gratis’ ter beschikking stelt!

 

Wat is Content Management

Content management is ‘het systematisch beheren (creëren, redigeren, vormgeven en reviseren) van strategisch belangrijke informatie vanuit een gestandaardiseerde opslag om diezelfde informatie geschikt te maken en te gebruiken voor verschillende publicatiedoelen en media’. Een Content Management systeem (cms) is: ‘Een systeem om het content management (automatisch) te beheren’. Een dergelijk systeem voldoet minimaal aan drie eigenschappen:

 • het is een geautomatiseerd publicatiesysteem;
 • het maakt een scheiding tussen content, opmaak en structuur (en rollen);
 • het biedt de mogelijkheid om dynamisch informatie te kunnen publiceren uit een bron van herbruikbare content-componenten.

Voordelen

Naast de algemene voordelen van een CMS, heeft het gebruik van TYPO3 de volgende specifieke voordelen:

 • Navigatiemenu’s worden automatisch aangemaakt, zelfs als het menu grafisch van aard is. Verder kan er indien gewenst tekstschaduw, achtergrondafbeeldingen en/of roll-over effecten worden gebruikt.
 • Afbeeldingen die door de gebruiker geupload zijn en gebruikt worden op de webpagina’s worden daadwerkelijk geschaald (geen HTML-schaling!) naar het juiste formaat en opgeslagen op de server met een minimale grootte. Ook andere dan de specifieke web-extensies (GIF, JPG, PNG) kunnen worden gebruikt (TIF, AI, PDF, PCX en meer)! Deze worden automatisch naar de gewenste web-extensie omgezet. Dus u kunt met een gerust hart de foto’s van een digitale camera uploaden, die worden automatisch aangepast aan het gewenste formaat.
 • Titels en andere grafische elementen, die relatief vaak aan wijzigingen onderhevig zijn, worden ook automatisch gegenereerd.
 • Lokalisatie: Het websiteontwerp kan in verschillend ontworpen pagina’s gepresenteerd worden aan de hand van browser, ip-nummer, ip-nummerreeks, besturingssysteem en landencodes. Hierdoor kan een site met in principe dezelfde informatie, aangepast worden aan de cultuurverschillen die er bestaan tussen diverse landen of gebruikersgroepen.
 • De gebruiker kan een printvriendelijke pagina of een versie zonder frames opvragen.
 • U kunt meerdere templates (grafische ontwerpen) in een site gebruiken.
 • Pagina’s kunnen (tijdelijk) getoond of verborgen worden aan de hand van opgegeven datum of tijdsperiode.
 • Typo3 heeft standaard ingebouwd dat pagina’s aan de hand van wachtwoord en gebruikersgroep of gebruiker getoond kunnen worden. Hierdoor kan de verantwoordelijkheid over diverse onderdelen van de site gesplitst worden waarbij een gebruiker niets kan veranderen aan siteonderdelen waarvoor hij/zij niet geautoriseerd is.
 • Typo3 ondersteunt het zoeken in SQL-databases.
 • Het wijzigen van het ontwerp van uw website is een kwestie van het wijzigen van een enkel sjabloon/template. Dit geeft enorme kostenbesparingen op het gebied van redesign indien u uw site in een nieuw jasje wilt steken.